Biohacking

Bioarte

En relació a la recerca artística i la seva creus amb la recerca científica, des d'Hangar estem habilitant un context d'exploració específica en l'àmbit del biològic en dos sentits: en primer lloc, des de projectes artístics que ocupen les tècniques de la biotecnologia com a mitjà de recerca, i que s'apropien del material orgànic com a recurs artístic per qüestionar-se sobre els processos i resultats de la biotecnologia. En segon lloc, des de projectes que plantegin la producció col·laborativa de coneixement interdisciplinari entre art i biotecnologia, sota perspectives crítiques i eines accessibles i obertes. Entenent aquest coneixement des del codi obert, ens interessa especialment les diverses maneres de compartir els coneixements, les tecnologies i els mètodes.

Projects by Research Field

Durant tots els dimarts des del 15 d’octubre fins al 17 de desembre a les 19 ha Hangar, Laura Benítez modera una sèrie de sessions obertes on compartir preguntes, debats i propostes per elaborar un protocol obert per a l’ús del wetlab.

There is, a Philosophy of “life” in Spinoza; it consist
precisely in denouncing all that separates us from life, all these
transcendent values that are turned against life, these values that
are tied to the conditions and illusions of consciousness.

En el taller de Maja Smrekar seguim el procés reproductiu dels eriçons de mar en relació amb el treball de l'artista i la distinció entre fertilització, fertilització in vitro i clonació.

La computación ambiental y su producción de nuevos arreglos ecológicos se extiende mucho más allá del laboratorio -explotando intensivamente las labores vivas y las fricciones de animales y organismos no humanos a través de prácticas afectivas, semióticas y materiales cada vez más aceleradas-. Nuestras co-composiciones/devenires tanto con internet como con otras redes y/o dispositivos digitales se enredan cada vez más en nuestros “nosotres” no-locales.

Clítoris que punxen és un projecte de disseny col·lectiu d'armes d'autodefensa feminista en format taller que va tenir lloc en el Wetlab d'Hangar al setembre de 2018. En el més bàsic, és un curs per a identitats no masculines dominants de modelatge i impressió 3D.

Resum / eixos de treball

1- [schizophyllumcheese] Com fer formatge amb Schizophyllum Commune. Pel que sembla, Schizo produeix els mateixos tipus d'enzims coagulants de lactosa que produeixen els microorganismes productors de lactobacils i formatge. Quan el formatge s'elabora amb fermentació Schizo més que amb fermentació lactobacilar, conté Beta-glucans i altres substàncies anticancerígenes.

Projecte de recerca col·laborativa i interdisciplinar. El estrogen de codi obert combina biohacking i disseny especulatiu per demostrar de quina manera tan arrelada l'estrogen és una biomolècula amb biopoder institucional. Open Source Estrogen és una forma de desobediència civil biotecnològica, que busca subvertir als agents biopolítics dominants del maneig hormonal, la producció de coneixement i la toxicitat antropogènica. El projecte comença amb una pregunta especulativa: què passaria si fos possible produir estrogen a la cuina?

Open Source Gendercodes (OSG) és un projecte centrat en el desenvolupament d'una plataforma de codi obert per a la producció d'hormones de creixement. El desenvolupament d'aquestes tecnologies de la bioproducció des de finals de 1800 fins al present està entrellaçat amb estructures de poder i marcs ideològics que han co-creat cossos, subjectivitats i gèneres.

Les dones poden tenir nombrosos problemes que poden detectar-se fàcilment mitjançant el flux vaginal.

El projecte pot resumir-se com la producció de petites plaques o xips d'acrílic amb quatre petits canals que seran construïts per una CNC, que en els seus extrems contenen pous petits amb reactiu per a l'avaluació i classificació de quatre possibles problemes que la dona pot tenir avaluant el flux vaginal. Els problemes són els següents: candidiasi, tricomoniasi, vaginosi bacteriana i cervicitis.

Transplant: Green is the New Red és un projecte transdisciplinar d'hibridació planta / humà / animal / màquina que Quimera Rosa ha iniciat el 2016. Es tracta alhora d'un projecte de bio-art basat en una hibridació humà / planta com d'un procés trans-identitari humà> planta. El desenvolupament d'aquest projecte està basat sobre la interacció entre diferents eixos que, mitjançant diferents pràctiques de bio-hacking, intenten produir canvis de subjectivitat i deconstruir narratives que presenten el cos com una unitat.

Recerca transdisciplinària i acció política sexual d'empoderament des de la base. Se centra en temes de salut de col·lectius que han estat marginats pel tractament no sensibilitzat de qualsevol cosa considerada promíscua i contenciosa.